U cilju podrške dramskog prevodilaštva Eurodram, Evropska mreža za pozorišno/kazališno prevodilaštvo, i Eurodram BCMS komisija raspisuju javni anonimni konkurs za prijevode dramskih dkela.

USLOVI

  • prihvaćaju se samo prijevodi cjelovečernjih drama,
  • jezik prijevoda treba biti bosanski/crnogorski/hrvatski/srpski jezik,
  • djela mogu biti prevedena sa evropskih i bliskoistočnih jezika,
  • prijevodi dramskih tekstova trebaju biti ne stariji od pet godina (prevedeni nakon 1.1. 2019.)
  • prevoditelji, autori, izdavači, dramaturzi, redatelji, producenti i agenti mogu poslati najviše jedan prijevod na konkurs/natječaj
  • kao kriterij u odabiru posebno će se cijeniti kvalitet prijevoda, originalnosti i kvalitet dramskog teksta, relevantnost teksta za područje na kome se govori BCMS jezik i potencijal za produkciju teksta na pozorišnim scenama u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

PRIJAVA

Prijava se sastoji iz dva koraka:

1) NEPOTPISANI prijevod na LATINICI u PDF formatu poslati na adresu: eurodrambcms@gmail.com

2) Popuniti upitnik koji se nalazi na ovom linku

Rok za slanje je 15. 2. 2023.

Rezultati konkursa biće objavljeni u martu/ožujku 2023. godine.

NAGRADA

Tri prijevoda sa najviše glasova će biti promovisani u EURODRAM mreži sa preko 300 članova i 30 različitih komisija, a ukoliko uslovi budu dozvoljavali, objavljeni i/ili prezentovani u okviru javnih čitanja u 2021. godini.

O EURODRAMU

Eurodram je evropska mreža pozorišnog prevodilaštva koja obuhvaća jezike iz Evrope, centralne Azije i Mediterana a čiji je osnovni cilj promoviranje dramskih tekstova i prijevoda. Mreža se sastoji od komisija nadležnih za četrdesetak jezika, odnosno broji tri stotine članova. Eurodram BCMS komisija zadužena je za bosanski/crnogorski/hrvatski/srpski jezik i sačinjena je od prevodilaca/prevoditeljki i pozorišnih profesionalaca/ki iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Španjolske, Francuske i Češke.

Više o EURODRAM BCMS komisiji možete saznati ovde.

O prethodnim selekcijama više ovde.

Više o EURODRAM-u ovde.

Za dodatne informacije možete pisati na eurodrambcms@gmail.com